Lautapeliopas Puukuutioista ja pahvista.

Afrikan tähden tuolla puolen - Viisi lautapeliä, joita pitää kokeilla

  • Afrikan tähden tuolla puolen - Viisi lautapeliä, joita pitää kokeilla
  • Afrikan tähden tuolla puolen - Viisi lautapeliä, joita pitää kokeilla
  • Afrikan tähden tuolla puolen - Viisi lautapeliä, joita pitää kokeilla
  • Afrikan tähden tuolla puolen - Viisi lautapeliä, joita pitää kokeilla
  • Afrikan tähden tuolla puolen - Viisi lautapeliä, joita pitää kokeilla

Jos oma lautapelikokemus rajoittuu Afrikan tähden, Monopolin, Trivial Pursuitin, Kimblen ja Aliaksen kaltaisiin kestoklassikoihin, kannattaa ehdottomasti avartaa näköalojaan. Lautapelit eivät eroa monista muista populaarikulttuurin lajeista tässä suhteessa millään tavalla: vanhoja klassikoita on ja niitä pelataan yhä, mutta iso osa harrastajista on kiinnostunut uusista peleistä.

Lautapelit ovat kehittyneet vuosikymmenten varrella huimasti. Jos haluat päästä kartalle nykyaikaisista lautapeleistä, suosittelen tutustumaan seuraaviin peleihin. Kaikki nämä pelit ovat saatavilla hyvin varustelluista kaupoista, varsinkin näin joulun alla.

Carcassonne

Vuonna 2000 ilmestynyt Carcassonne on ollut todella iso hitti ja syystä. Pelin idea on yksinkertainen: neliskulmaisia laattoja pelataan pöydälle siten, että niistä muodostuu kaupunkeja, teitä ja peltoja. Laatoille voi jättää omia seuraajia, jotka tuottavat pelin aikana pisteitä.

Carcassonne on helppo oppia ja nopea pelata. Se sopii pelattavaksi lasten kanssa, mutta siitä pelataan myös vakavahenkisiä MM-kisoja. Peli voi vaikuttaa alkuun tuuripeliltä, mutta kun ensimmäisen kerran jättää vastapelaajan seuraajat jumiin pelaamalla laatan niin, että toinen ei voi saada kaupunkiaan valmiiksi, tietää että taidolla on ratkaiseva merkitys.

Carcassonne on venynyt moneksi: peliin on ilmestynyt runsaasti lisäosia ja sisarpelejä. Peruspelillä pääsee kuitenkin pitkälle, muista ei tarvitse alkuun välittää. Carcassonnea voi pelata myös iPadilla ja iPhonella, netissä ja Xbox Live Arcadessa. Varsinkin iOS-versio pelistä on todella hyvä.

Carcassonne sopii 2—5 pelaajalle ja yksi erä kestää noin 30 minuuttia tai alle.

Catan

Vuonna 1995 ilmestynyt Catan (aiemmin Catanin uudisasukkaat) on yksi uuden aallon lautapelien peruskivistä. Peli on yhä erittäin hyvä esimerkki siitä, millainen on hyvä, moderni lautapeli.

Catanin pelilauta kootaan joka pelin alussa laatoista. Näin peli on joka kerralla hieman erilainen. Yksi peli kestää noin tunnin, kokeneilla pelaajilla jopa vähemmän. Unohda monen tunnin Monopoli-maratonit. Kaikki pelaajat ovat koko ajan mukana pelissä, sillä pelissä käydään kauppaa toisten pelaajien kanssa ja kaupankäynti ei taukoa, vaikka oma vuoro onkin ohi.

Catan sopii aikuisille ja perheille, joissa on vähän isompia lapsia, ehkä noin 9-10-vuotiaista alkaen. Pelin sääntökirja on vähän paksumpi kuin Carcassonnessa, mutta järjestelty sillä tavalla nokkelasti, että erikseen on välttämättömimmät säännöt ja ne säännöt, jotka ehtii lukea myöhemmin, tarvittaessa.

Myös Cataniin on runsaasti lisäosia ja sisarpelejä, eli pelattavaa riittää loputtomasti jos innostusta löytyy. Catania voi myös pelata netissä ja mitä erilaisemmilla pelikoneilla ja onpa Saksassa ilmestynyt Catan-aiheinen romaanikin.

Catan sopii 3—4 pelaajalle, yksi peli kestää noin 60 minuuttia, aloittelijoiden on tosin syytä varata noin 90 minuuttia.

Dominion

Viime vuosien ykköshitti on Dominion. Tämä korttipeli edustaa aivan uudenlaista peli-ideaa, pakanrakennusta. Pelaajat aloittavat kukin samanlaisella korttipakalle, johon pelin aikana ostetaan uusia kortteja. Tuloksena jokaisella on erilainen korttipakka. Pelin päättyessä voiton vie se, jonka pakassa on eniten voittopistekortteja.

Dominionin juju on siinä, että pelin mukana tulee 25 erilaista korttia, joista peliin otetaan kerralla vain 10. Erilaisia kymmenen kortin settejä ja erilaisia pelejä on näin 3,3 miljoonaa. Pelien määrän voi pläjäyttää tähtitieteelliseksi lisäosilla, joita on ilmestynyt tiuhaan.

Dominion on omaperäinen peli, jossa jokainen rakentelee omaa pakkaansa liiemmin muista välittämättä. Tottumattomalle peli voi vaikuttaa käsittämättömältä, eikä peli vielä säännöistäkään välttämättä kovin hyvin aukea, mutta kun lähtee rohkeasti pelaamaan, homman jujun keksii kyllä. Dominion toimii niin aikuisille kuin vähän isommille lapsille.

Dominion sopii 2—4 pelaajalle, yksi peli kestää noin 20—60 minuuttia pelaajien ripeydestä ja käytössä olevasta korttisetistä riippuen.

Ubongo

Tässä pelissä testataan, kuka on paras ratkomaan palikkatestejä. Tehtävänä on peittää pelilaudalle merkitty alue Tetris-palikoita muistuttavilla pahvilätkillä. Laatat sopivat paikoilleen, kunhan ne sopivasti asettelee, mutta oikean järjestyksen löytäminen ei ole ihan helppo juttu.

Ubongo on nopeustesti, eli kaikki ratkovat tehtävää yhtä aikaa tiimalasin juostessa. Palkinnoksi saa jalokiviä. Hitaammatkin palkitaan, mutta nopeimmat pääsevät valitsemaan ensin ja saavat siten etulyöntiaseman. Ubongo on hauska peli ja sopii koko perheelle, mutta saattaa turhauttaa, jos joku pelaajista on selvästi muita parempi tai huonompi.

Ubongo-peliperheessäkin on paljon pelejä. Extreme ruuvaa vaikeustasoa kovemmaksi, Duel on samoin kipakan vaikea kaksinpeli, Mini taas pienempi ja helpompi. 3D tuo peliin kolmannen ulottuvuuden. 

Ubongo sopii 2—4 pelaajalle (voi sitä yksinkin harjoitella), yksi peli kestää noin 30 minuuttia.

Dixit

Palkintorohmu Dixit on hauska seurapeli, joka toimii yhtä lailla perhepelinä kuin aikuisporukassa. Peli yhdistelee Rappakaljaa Kymppitonniin. Joku pelaajista sanoo jonkun lauseen — minkä tahansa — ja jokainen pelaa kädestään lauseeseen sopivan kortin.

Pisteitä kertyy, jos sanoja saa muut arvaamaan oman kuvansa juuri sopivasti. Kuten Kymppitonnissa, parasta on jos vain yksi pelaajista arvaa oikein.

Idea on yksinkertainen. Pelin juju on korttien surrealistisessa ja unenomaisessa kuvituksessa, joka pistää luovuuden liikkeelle. Tätä peliä kannattaa pelata tutussa porukassa, koska silloin pystyy paremmin aavistelemaan muiden mielenliikkeitä.

Dixit sopii 3—6 pelaajalle, peli kestää noin 30—45 minuuttia.

Lisää pelejä

Lisää tutustumisen arvoisia pelejä löydät Lautapelioppaasta. Hyvä paikka aloittaa on Parhaat lautapelit joululahjoiksi 2011 -lista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.